Βεργίνα

Η Βεργίνα είναι ένα μικρό χωριό του νομού Ημαθίας, που βρίσκεται 12 χλμ. Ν.Α. από τη Βέροια, γνωστό από τις σημαντικές αρχαιότητες που βρέθηκαν στην περιοχή του και συγχρόνως ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας.

Σε ύψωμα, που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το χωριό, έχει ανακαλυφτεί ένα πολύ σημαντικό ελληνιστικό ανάκτορο του 3ου αι. π.Χ. Άλλες ανασκαφές αποκάλυψαν νεκροταφείο τύμβων στα Β.Α. του χωριού. Οι ανασκαφές των τελευταίων χρόνων έδειξαν ότι οι τάφοι των τύμβων χρονολογούνται στην πρώιμη εποχή του σιδήρου (10ος-7ος αι. π.Χ.). Στην ελληνιστική εποχή όμως, πολλοί από τους τύμβους αυτούς ξαναχρησιμοποιήθηκαν για ταφές.

Έπειτα από πολύχρονες αρχαιολογικές έρευνες, έγινε τον Οκτώβριο του 1977 μια σπουδαία ανακάλυψη με νέα ευρήματα. Ανάμεσα σ' αυτά βρέθηκε, σύμφωνα με τη γνώμη του αρχαιολόγου Μανόλη Ανδρόνικου, επικεφαλής των ανασκαφών, ο τάφος του Φιλίππου Β', πατέρα του Μ. Αλέξανδρου. Μέσα σ' αυτόν, ανάμεσα σε άλλα, βρέθηκαν: μια χρυσή λάρνακα βάρους 11 κιλών, τα οστά του Βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β', μια ολόχρυση φαρέτρα του Φιλίππου, εκπληκτικές έγχρωμες τοιχογραφίες.

Τα ευρήματα βρίσκονται από το 2000 στον μυστηριακό χώρο του μουσείου του αρχαιολογικού χώρου, το οποίο βρίσκεται μέσα στο λοφίσκο. Το 1996 η UNESCO ανακοίνωσε την προσθήκη του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών, στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Βεργίνα - Ο Βασιλικός Τάφος του Φιλίππου Β'
Ο Βασιλικός Τάφος του Φιλίππου Β'

Βεργίνα - Ο τάφος με τους ελεύθερους κίονες
Ο τάφος με τους ελεύθερους κίονες

Βεργίνα - Η χρυσή λάρνακα και το χρυσό στεφάνι του Φιλίππου
Η χρυσή λάρνακα και το χρυσό στεφάνι του Φιλίππου